της Μελίνας Τσικογιαννοπούλου
Ποιες επαγγελματικές δεξιότητες θα απαιτούνται τα επόμενα χρόνια;
Τις διδασκόμαστε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα;
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της προσωπικής ανάπτυξης και των επαγγελματικών μας δεξιοτήτων;
Οι baby boomers (57 – 75 ετών) μεγάλωσαν με το: «αγράμματος» είναι όποιος δεν τελειώνει το σχολείο και δεν ξέρει γράμματα.
Η generation X (41 – 56) μεγάλωσε με το: «αγράμματος» είναι όποιος δεν γνωρίζει υπολογιστές.
Η generation Ζ (6- 24) μεγαλώνει με το: «αγράμματος» θα είναι όποιος δεν θα έχει την ικανότητα να «ξεμαθαίνει» ό,τι γνωρίζει και να μαθαίνει κάτι καινούργιο.
Παραδοσιακά επαγγέλματα που γνωρίζουμε εξαφανίζονται π.χ. ταμίες (από μηχανήματα self checkout) και νέα επαγγέλματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη, θα εμφανίζονται. Η πλειονότητα των αποφοίτων δε θα ακολουθεί επαγγελματικά, σε όλη της τη ζωή, αυτό που σπούδασε.
Σήμερα, γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πως η πράσινη & η ψηφιακή τεχνολογία θα σαρώσουν τα επόμενα χρόνια, παρ’ όλα αυτά, τα επαγγέλματα που θα σχετίζονται με αυτές, δεν υπάρχουν ακόμη στο σύνολό τους.
Το εκπαιδευτικό σύστημα, μας διδάσκει και μας βοηθά να αποκτήσουμε κάποιες Επίκτητες Δεξιότητες (Hard Skills), οι οποίες διδάσκονται, είναι ορατές και μετρήσιμες (π.χ. marketing, στατιστική), αλλά δεν είναι αρκετές.
Όλοι μας διαθέτουμε και έμφυτες ιδιότητες, οι οποίες δεν διδάσκονται με τον ίδιο τρόπο, είναι πιο δυσδιάκριτες και μερικές φορές μη μετρήσιμες, αλλά εξίσου, για να μην πω περισσότερο σημαντικές όπως π.χ. αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα, δημιουργικότητα
Ο κάθε άνθρωπος έχει το ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ και το ΕΝΕΡΓΟ του. Το ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ είναι οι έμφυτες ιδιότητες, που εκδηλώνονται μόνο αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, σε αντίθεση με το ΕΝΕΡΓΟ που είναι οι δεξιότητες που εκδηλώνονται.
Η αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου έγκειται στο κατά πόσο το ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ γίνεται ΕΝΕΡΓΟ.
Δηλαδή, οι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΜΦΥΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ του ανθρώπου εκδηλώνονται και γίνονται ΕΝΕΡΓΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ (Soft Skills).
Ποιος μας μαθαίνει, όμως, πως να απελευθερώσουμε το εν δυνάμει μας και να το κάνουμε ενεργό;
Τα υψηλόβαθμα στελέχη που επιλέγονται σήμερα, εκτός από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και την εργασιακή τους εμπειρία, θα πρέπει να κατέχουν και κάποιες δεξιότητες, όπως η αποτελεσματική διαπραγμάτευση, η εργασιακή ηθική, η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές κ.α.
Γιατί αυτό?
Σύμφωνα με έρευνα (American Management Association) σε υψηλόβαθμα στελέχη, κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα των ομάδων, αποτελούν η έλλειψη θετικής επικοινωνίας, συνεργασίας, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της LinkedIn, Jeff Weiner, έχει δήλωσε ότι τα soft skills είναι πιο σημαντικά από τη γνώση του κώδικα στο σημερινό περιβάλλον εργασίας.
Η Γενιά Ζ δεν µοιάζει με καμμία άλλη γενιά
Σε έρευνα #CtheFuture της Adecco (με αντικείμενο τα χαρακτηριστικά των C-level στελεχών στο μέλλον) σε 5.000 ηγέτες του αύριο, που ανήκουν στη γενιά Z, βλέπουμε διαφωτιστικά ευρήματα, όπως:
Τα Soft Skills στο επίκεντρο
- Το 70% των εκπροσώπων της γενιάς Z πιστεύει πως το 2050 τα soft skills θα είναι πιο σημαντικά από τα hard skills.
- Σαν σημαντικότερη δεξιότητα των μελλοντικών CEOs, κατέγραψαν την αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπων και ομάδων. Ακολουθούν η αποτελεσματική επικοινωνία και η δημιουργικότητα.
Συνεχής Βιωματική Εκπαίδευση
- Περισσότεροι από τους μισούς (55%) πιστεύουν ότι η μαθητεία και η βιωματική μάθηση αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την ανάπτυξη μελλοντικών ηγετών.
- Το 51% των εκπροσώπων της γενιάς Z πιστεύει ότι οι CEO’s δεν θα χρειάζονται πτυχία έως το 2050
- Η μη παραδοσιακή εκπαίδευση όπως τα online εκπαιδευτικά προγράμματα ή τα bootcamps θα γίνουν πιο δημοφιλή.
Κλείνοντας, ας δούμε οχτώ soft skills, τα οποία όπως φαίνεται θα είναι περιζήτητα, μαζί με την αξιοπιστία και τα οποία, αποδεικνύουν την άμεση σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της προσωπικής μας ανάπτυξης και της κατάκτησης αυτών των επαγγελματικών δεξιοτήτων:
- Προσαρμοστικότητα στις Αλλαγές
- Καινοτόμο Σκέψη
- Δημιουργικότητα
- Επίλυση Προβλημάτων
- Διαπραγματευτικές Ικανότητες
- Επικοινωνιακές δεξιότητες
- Αποτελεσματική Διαχείριση Ανθρώπων & Συγκρούσεων
- Συναισθηματική Νοημοσύνη
Η Μελίνα Τσικογιαννοπούλου είναι Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων & Ηγεσίας στο Διεθνές Κολέγιο Αθηνών, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Συγγραφέας, Συνιδρύτρια στο «Οινονομικό Μουσείο»-https://economicmuseum.blogspot.com/ και YouTube Creator – https://bit.ly/3k3Gj80